Warning: The magic method OCDI\OneClickDemoImport::__wakeup() must have public visibility in /customers/8/7/1/bima.be/httpd.www/wp-content/themes/book-club/importer/inc/OneClickDemoImport.php on line 121 NEWSFLASH / 6 AUGUSTUS 2020 (NL) - Bima

NEWSFLASH / 6 AUGUSTUS 2020 (NL)

NEWSFLASH /  6 AUGUSTUS 2020
Deze Corona-nieuwsflash richt zich tot de vele CCS KMO’s en kleinere overheidsbedrijven die in tijden van Corona-nood gebruik wensen te maken van de sterk verbeterde Garantiefaciliteit. 
 Extra Corona-maatregelen: Garantiefaciliteit (CCS GF) opgetrokken tot 251 miljoen euro ter ondersteuning van organisaties uit de Culturele en Creatieve Sectoren (CCS)  Verbeterde CCS Garantiefaciliteit
De CCS Garantiefaciliteit is het eerste EU financieel instrument toegewijd aan leningen voor een breed scala aan KMO’s en kleine overheidsbedrijven in de CCS. Het is een initiatief van de Europese Commissie en gerund door het Europees investeringsfonds (EIF), die de steun geniet van het Creative Europe-programma en het European Fonds voor Strategische investeringen (EFSI).

De Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds (EIF) brengen nieuwe Coronavirusmaatregelen voor KMO’s en Kleine Overheidsondernemingen in voege, waaronder een verbeterde CCS Garantiefaciliteit. Voordien 121 miljoen Euro en daarna 181 miljoen euro – is die onlangs opgetrokken tot 251 miljoen euro!
 
Dankzij deze Garantiefaciliteit kon het EIF in de voorbije jaren al tot 1,55 miljard euro aan schuldfinanciering voor de culturele en creatieve sector (CCS) ter beschikking stellen. In Europa deden 2.071 ondernemingen in de CCS uit diverse AV-, culturele of media-sub-sectoren er beroep op. De capaciteit wordt nu in vergelijking met de start minstens verdubbeld.
 Wat is nieuw?Je wenst snel inzicht in de verbeteringen van het Garantiefaciliteit? Het document Nieuwe COVID-19 Ondersteuningsmaatregelen biedt een compact overzicht van de bijkomende en bestaande maatregelen binnen de Financiële Garantiefaciliteit.Highlight: om de creatie van porfolio’s aan te moedigen, neemt de Europese Commissie zich voor om de gedeeltelijke dekking van eventuele financiële verliezen bij financiële intermediairs nog te verhogen. Vroeger was dit tot 70 %, nu tot 90% van de individuele leningen en tot 25% van porfolio’s.2 verschillende modellen worden hierbij gehanteerd:Garanties aan financiële intermediairs om lening-portofolio’s te dekken.Tegengaranties aan instellingen die garanties geven aan financiële intermediairs om lening-porfolio’s of projectleningen te dekken.  Wie komt in aanmerking voor de verbeterde Garantiefaciliteit?Ca. 2.500 Covid-noodlijdende KMO’s en kleine overheidsbedrijven in de culturele en creatieve sector die gevestigd zijn in landen die deelnemen aan het Creative Europe programma  (EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen) en die beantwoorden aan de definitie van kleine of middelgrote bedrijven, kunnen een lening of garantie aanvragen bij de financiële intermediairs in hun markt.Hun activiteiten die in aanmerking komen zijn markt- of niet-marktgericht, ongeacht hun rechtsvorm en hebben te maken met de creatie, productie, verspreiding en het behoud van goederen en diensten die een culturele, artistieke of creatieve uitdrukking zijn.De culturele en creatieve sectoren hebben betrekking op:architectuur, archieven, bibliotheken en artistieke ambachtenaudiovisueel – film, televisie, videogames en multimediacultureel erfgoed, ontwerp, festivals, muziekpodiumkunsten, publicaties, radio en beeldende kunsten. Tot wie zich richten? – De Belgische financiële intermediairs
PMV en ST’ART zijn de huidige financiële intermediairs in België, die met het Europees Investeringsfonds destijds garantieregelingen hebben ondertekend. Voor meer informatie kun je bij hen terecht. Volgend jaar kunnen er nieuwe of andere intermediairs bij komen.

 Meer informatie over de aangepaste Financiële Garantiefaciliteit 
Meer informatie over de werking van de Garantiefaciliteit lees je o.a. op de site van het EIF, de site van de Europese Commissie en in dit persbericht.
Voor vragen over het Creative Europe MEDIA-programma, neem je contact op met Gudrun Heymans van Creative Europe Culture Desk Vlaanderen.
 
Algemene Verordening Gegevensbescherming Sinds 25 mei 2018 volgt de Creative Europe Desk Vlaanderen de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Dit is de nieuwe privacywetgeving om de persoonsgegevens van Europese burgers beter te beschermen. Hiervoor pasten we ook ons privacybeleid aan. 

Heb je een vraag over de verwerking van je persoonsgegevens? Raadpleeg dan de info die het Departement Cultuur Jeugd en Media opstelde over gegevensverwerking en gegevensbescherming. ​Creative Europe Desk Vlaanderen valt namelijk onder dit departement van de Vlaamse Overheid​.
Wilt je onze mailingen niet meer ontvangen? Klik hier

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *